"هم وطن ای مهربون، منو از خودت بدون..."

به سایت خبری رستاخیز خوش آمدید

13.5.05

نامه نگاری ايران به دبيرکل سازمان ملل درباره جزاير سه گانه


محمدجواد ظريف، نماينده ايران در سازمان ملل متحد با ارسال نامه ‌ای به کوفی عنان، دبيرکل اين سازمان، ادعای دولت امارات متحده عربی بر سه جزيره ايرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک در خليج فارس را 'قاطعانه' رد کرده و تأکيد ‌کرده است که اين جزاير، "بخش يکپارچه و هميشگی خاک ايرانند و باقی خواهند ماند".


نقشه جزيره های ابوموسی، تنب بزرگ و کوچک


ارسال اين نامه به دبيرکل سازمان ملل واکنشی است به نامه ديگری که عبدالعزيز بن ناصر شمسی، نماينده امارات متحده عربی در سازمان ملل، جمعه هفته گذشته به دبيرکل اين سازمان ارسال کرده و در آن خواسته بود که رسيدگی به ادعای کشورش بر سه جزيره ايرانی در دستور کار شورای امنيت سازمان ملل قرار گيرد.

در اين نامه که پس از انتشار با واکنش اعتراض آميز دولت ايران مواجه شد آمده بود که دولت امارات نتوانسته است راهی برای حل اختلاف خود با ايران بر سر اين جزاير "از راههای مسالمت آميز، مذاکره مستقيم و ارجاع به ديوان بين‌ المللی دادگستری لاهه" بيابد و از اين رو خواستار رسيدگی شورای امنيت به اين موضوع است.

نماينده امارات در سازمان ملل در نامه خود، رسيدگی شورای امنيت به موضوع جزاير سه گانه را تضمين کننده راه حلی جامع و پايدار برای حفظ دستاوردهای منطقه ‌ای و صلح، امنيت و ثبات بين‌المللی خوانده بود.

نماينده ايران در سازمان ملل ضمن اعتراض به اين نامه، نوشته است که کشورش به مذاکره "مثبت و سازنده" با مقامهای ذيربط امارات "به ‌منظور گسترش روابط و از ميان برداشتن هرگونه سوء تفاهم در ارتباط با اجرای يادداشت تفاهم سال ‪۱۹۷۱‬ ميان ايران و اميرنشين شارجه درباره جزيره ايرانی ابوموسی ادامه می‌ دهد".

ايران بارها اعلام کرده است که جزاير سه گانه را جزء جدايی ناپذير خاک خود می داند و ادعای امارات بر اين جزاير بايد تنها در چارچوب يادداشت تفاهمی بررسی شود که در ۲۵ نوامبر ۱۹۷۱ و در آستانه استقلال امارات از بريتانيا ميان دولت وقت ايران و اميرنشين شارجه، يکی از اميرنشينهای هفتگانه امارات عربی متحده، در مورد اين حاکميت ايران بر جزيره ابوموسی به امضا رسيد.

اين تفاهمنامه شامل دو جزيره غيرمسکونی تنب کوچک و بزرگ که مورد ادعای اميرنشين رأس الخيمه، يکی ديگر از اميرنشينهای هفتگانه است نمی شود.

ارتش ايران در سی ام نوامبر ۱۹۷۱ (نهم آذر ۱۳۵۰) يک روز پيش از آنکه امارات از تحت الحمايگی بريتانيا خارج شود بر اساس اين تفاهمنامه در جزاير سه گانه مستقر شد اما دولت امارات بلافاصله پس از استقلال همراه با چهار دولت عربی ديگر (از جمله عراق) نامه ای به شورای امنيت سازمان ملل نوشت و بر جزاير ابوموسی، تنب بزرگ و کوچک ادعای مالکيت کرد.

شورای امنيت طی نشستی در دسامبر ۱۹۷۱ درخواست امارات را از دستور کار خود خارج کرد و رسيدگی به آن را نپذيرفت.

با اين حال امارات متحده عربی همواره بر ادعای خود بر جزاير سه گانه پافشاری کرده و بويژه از سال ۱۹۹۲ بدين سو بر تلاش ديپلماتيک خود برای به کرسی نشاندن اين ادعا افزوده است.

طی اين سالها، اعلام پشتيبانی دولتهای عربی از ادعای امارات بخش ثابت بيانيه هايی بوده که اتحاديه عرب و شورای همکاری خليج فارس، دو تشکل عمده بين المللی عربی در پايان نشستهای خود صادر کرده اند.

اين بيانيه ها همواره واکنش ايران را در پی داشته است.

امارات متحده عربی مرکز فعاليت بسياری از شرکتهای ايرانی است اما تبادلات اقتصادی گسترده ای که ميان دو کشور جريان دارد تاکنون تحت تأثير اختلافاتشان قرار نگرفته است. ن


RASTAXIZ - Latest Iran and World News

Afshin Irani  ||  19:16


Comments: Post a Comment